last-minutes

Last-minute en extra voordelig de vrijheid opzoeken? Bekijk hier onze scherpe last minute aanbiedingen. Zo kunt u extra voordelig genieten van een heerlijke campervakantie.

Inhoud
  Geplaatst: 12 juni 2024

  Tolwegen, bruggen en veerboten in Noorwegen en Zweden

  De tolheffing is goed geregeld in Noorwegen en Zweden en gebeurt voor een groot deel automatisch. Toch is het verstandig u vooraf te laten registreren. Bovendien kunt u met een registratie vooraf flinke kortingen krijgen op bruggen en veerboten. Er zijn diverse maatschappijen bij betrokken waardoor het erg complex kan lijken. Met onderstaande informatie kunt u zelf het nodige vooraf regelen.

  Begin op tijd! Liefst uiterlijk 3 tot 4 weken voor vertrek.
   

  Tolwegen  

  Vanaf 2024 is de tolsituatie iets veranderd t.o.v. eerdere jaren. Tolheffing in Noorwegen is nagenoeg overal geautomatiseerd met kentekenherkenning. Er zijn 2 mogelijkheden om het kenteken te registreren van uw camper en meer zicht heeft op de betalingen, het juiste toltarief betaalt en zelfs korting krijgt. Registatie vooraf (E-pass24) of aanschaf van een tolbadge. 
  Kies voor een van de volgende opties.

  met-de-camper-naar-noowrwegen-tolwegen


  1. Epass24 - registratie van kenteken

  Betaling van wegentolheffing en ferries in Zweden en Noorwegen met Epass24.

  Campers die in Zweden en Noorwegen rijden, moeten wegentolheffingen betalen. Wegentolheffingen worden automatisch geregistreerd op kenteken, waarna wij als eigenaar van de camper een factuur ontvangen. Deze factuur komt echter maanden later pas binnen, waar dan weer een verrekening met onze huurders voor nodig is. Dit proces kan eenvoudiger door de wegentolheffingen automatisch te betalen met een account van Epass24. Daarom vragen wij klanten die naar Noorwegen en Zweden reizen om van te voren een gratis Epass24 account te maken.

  Bijkomend voordeel is dat kosten voor veerboten in Zweden en Noorwegen ook op deze manier verrekend worden. Check hier welke organisaties en vervoerders gebruik maken van Epass24: https://www.epass24.com/nl/toloperatoren/ 

  Stap 1
  Creëer voor vertrek een account bij Epass24: https://account.epass24.com/nl/create/step1.
  Kies de Nederlandse vlag uit het lijstje met landen en voer het kenteken van uw eigen auto in om te beginnen. De site kan in verschillende talen gebruikt worden - wij hebben echter gemerkt dat de site weer makkelijk terug springt naar de Engelse taal. De taal is altijd rechtsboven de site weer aan te passen.

  Stap 2
  Vul u gegevens in en maak een wachtwoord aan.
  Zodra het account gemaakt is gaat u naar ‘My Account’ en klikt u  op ‘Vehicles’. Daar ziet u dan uw eigen kenteken terug. Klik vervolgens op ‘Add vehicle’, selecteer de Nederlandse vlag en voer het kenteken van de camper in (staat op je contract). Vink de optie ‘Rental’ aan en er verschijnt een kalender waar je de huurperiode kunt opgeven.

  Stap 3
  Klik op ‘Save’ en het kenteken is toegevoegd in u Voertuigenlijst, incl. de relevante periode. Als u wilt kan nu het eigen kenteken verwijderd worden.

  Stap 4
  Voeg vervolgens ook je credit card gegevens toe in ‘My account’ onder het kopje ‘Credit card’ om te zorgen voor een automatische afschrijving. De afschrijving gebeurt alleen voor de periode die je hebt opgegeven. Check bij thuiskomst ook of dat het geval is om te voorkomen dat een volgende huurder van dezelfde camper op jouw account geregistreerd wordt.

  In Noorwegen wordt er nog specifiek gevraagd naar een registratie in het ‘environmental register’
  Gebruik hiervoor de volgende registratielink: https://account.epass24.com/en/vehicleregistration/step1
  Let op; als u dit niet registreert betaalt u standaard het hoogste tarief.

  Laat ons even weten als u de E-pass24 gaat aanvragen, dan delen wij de benodigde gegevens van de camper met u.
   

  Zweden.jpeg

  2. tolbadge - Autopass tag

  Bestel een Autopass tag, tolbadge of OBU (in Scandinavië vaak Bizz genoemd) bij onderstaande provider. Deze automatiseert betalingen van tolwegen en verleent hierop een korting van 20% op alle Autopass-tolstations in Noorwegen voor campers tot 3500Kg. Tevens ontvangt u  korting op veerboten voor zover die met de autopass tag afrekenen. Door de creditcard te koppelen worden kosten automatisch afgeschreven. 

  Er wordt een borg gevraagd van ca. € 20,00 die u weer terugkrijgt als alles weer afgemeld wordt. De badge zelf hoeft dan niet terug. 
  Let op; vraag de tolbadge een aantal weken van tevoren aan (minstens 3-4 weken) om hem tijdig in huis te hebben. Doet u dit niet op tijd  dan wordt het allemaal een stuk lastiger.  Ontvang u de tag niet op tijd, maar bent u al wel geregistreerd, dan wordt je voertuig met camera's geregistreerd en krijgt u volgens AutoPASS toch de kortingen. 

  Er zijn diverse serviceproviders die de AutoPass tag kunnen uitgeven: wij adviseren de site van Fremtind Service deze vinden we vrij duidelijk.
  Voor registratie heeft diverse kenteken gegevens nodig en moet je eventueel een kopie (foto) van je kentekenbewijs sturen (beide kanten).

  Laat ons even weten als u de tolbadge gaat aanvragen, dan delen wij de benodigde gegevens van de camper met u.

  Wanneer u na je vakantie het tolkastje niet meer nodig hebt kan je het contract en de betalingsverplichting beëindigen door in te loggen bij Autopass en dan te selecteren: 'remove your vehicle'. De tolbox kunt u inleveren als elektronisch afval of terugsturen naar de contractpartner. 

   

  Veerboten en Bruggen

  Regel korting op veerboten (ferries) en bruggen

  • Registreer uw tolbadge (optie 2) bij AutoPASS ferje. Dit levert kortingen op bij veel Noorse veerdiensten. De betaling wordt gedaan vanuit een depositobedrag dat u vooraf betaalt. Bij de ene veerboot kunt u de tag gebruiken, bij de andere is een card nodig. In dit overzicht ziet u bij welke veerboot u een tag of card nodig hebt. De card kan gelijk aangevraagd worden bij het registreren van de AutoPASSferje tag. U  moet u accountnummer van de tag vermelden.
  • Een jaarcontract bij Bropas levert korting van 50% op per brugpassage bij de Oresundbrug tussen Kopenhagen en Malmö. Na uva kantie kunt u het abonnement beëindigen. Neem deze zo nodig naast je AutoPass tag.
  • De "Grote Beltbrug (DK)" kunt met korting gebruiken na registratie voor een kortingscontract.


  *Disclaimer: wij zijn niet verantwoordelijk voor foutieve informatie in bovenstaand artikel. We doen onze uiterste best om de informatie zo correct en volledig mogelijk op te stellen. Aan de inhoud van het artikel kunnen daarom geen rechten worden ontleend.